Mozgalmas éven vagyunk túl

Év végi beszámolónk

2021.01.10.
Mozgalmas éven vagyunk túl

Bár a pandémia és a vele járó korlátozások nagyban leszűkítették a kutatók mozgástereit is, igyekeztünk minden lehetőséget megragadni arra, hogy felhívjuk a figyelmet a magyarországi professziókutatások jelenlegi állására, a hivatások történetét bemutatni szándékozó új megközelítésekre.

Ugyan megbeszéléseink java részét a virtuális térben voltunk kénytelenek megtartani, a „találkozók” során sikerült a közös fogalmi kereteket megalkotnunk, melyek felhasználásával immár több, a kutatócsoport munkájához kapcsolódó publikációt mondhatunk a magunkénak. Nemzetközi szinten hallattuk a hangunkat a nívós Espacio Tiempo y Educación vagy éppen a Journal für Kultur und Geschichte der Deutschen im östlichen Europa című folyóiratok oldalain, de tanulmánnyal jelentkeztünk a Magyar Gazdaságtörténeti Évkönyv Hálózat & Hierarchia és az 1956-os Intézet évkönyveiben, mint ahogy ott voltunk a Korall Társadalomtörténeti Folyóirat, a Századok és a Szociológiai Szemle hasábjain is az idei évben.

A járványhoz és annak következményeihez kapcsolódott azon Koronavírus idején című Replika e-könyv (http://replika.hu/koronavirus) megszületése, melynek munkálataiban szerkesztőként - Fokasz Nikosz és Vajda Júlia mellett – Kiss Zsuzsi munkatársunk is szerepet vállalt. A kötetről a Civil Rádió podcast műsorában beszélt részletesen a társszerkesztő (a beszélgetés elérhető a Rádió netes archívumában: https://kronika.civilradio.hu/archivum/ - a "páratlan, csütörtök" fülek alatt a 16.00-16.30 idősávban, a 117 perc-re kattintva, 7.45-től). A 2020-as év sajátos tapasztalásairól nem mellesleg csoportvezetőnk is beszámolt, a Keller Márkussal készült beszélgetés itt olvasható: http://elteonline.hu/.../a-pandemia-pozitiv-hozadeka.../...

Az elmúlt évben kiemelkedő esemény volt Magos Gergő kutatóhelyi vitája, melyre online formában kerítettünk sort, számos érdeklődőt, hozzászólót bevonva az eszmecserébe. (Bízunk benne, hogy Kollégánk jövő év elején esedékes doktori védésére már a fizikai térben kerülhet sor!) De fontos epizód volt a Compass Társadalomtörténeti Tanulmányok könyvsorozat megindítása is Keller Márkus csoportvezetőnk és a Kijárat Kiadó jóvoltából, az elsőszülött kötet természetesen nem lehetett más, mint Kiss Zsuzsi munkatársunk Az egyedüli tér. Társas élet és közélet Zala megyében a neoabszolutizmus korában című monográfiája.

Miközben csoportvezetőnk, Keller Márkus és az általa vezetett Összehasonlító Történeti Szociológia Tanszék sorra zsebelte be az ELTE Társadalomtudományi Karának elismeréseit (A társadalomtudományi kutatásért díj, Társadalomtudományi Kar Kiválósági Pályázat I. kategória díjazottja), addig Kiss Zsuzsi kollégánk a FSZEK Szociológia Gyűjtemény által indított „A hónap szociológusa” sorozat első bemutatkozója lett, a vele készült interjúban sok mindent megismerhetnek az érdeklődők a történész és társadalomtudós szakma – persze mindannyian tudjuk: hivatás – érdekességeiről, belső mozgatórugóiról.

Több alkalommal igyekeztünk magunk alakítani a tudományos diskurzust. A teljesség igénye nélkül például ott voltunk az ELTE Néprajzi Tanszékének tanácskozásán (Papok a lokális közösségekben – 2020. október 1-2.), a Munkás(k)uta(táso)k a tervgazdálkodástól a vadkapitalizmusig című online rendezvényen (2020. december 3-4.), de 3 fős doktorandusz rajunk előadásaival a Hajnal István Kör Társadalomtörténeti Egyesület idei, Pécsett megrendezett éves konferenciáján is prezentáltuk a professzionalizáció hazai jellegzetességeit, míg Kiss Zsuzsi az Archiv für Sozialgeschichte 61. számának szerzői workshopján öregbítette a Tanszék, a kutatócsoport és az elitkutatások hírnevét.

A tájékoztatásban ugyan élen járt közösségi médiafelületünk, de örömmel jelenthettük be, hogy az év végére elindult hivatalos honlapunk (https://szociologia.elte.hu/professzionalizacio)! A felületeken rendszeresen beszámoltunk (és beszámolunk) a kutatócsoport munkájáról, külön rovatot indítva weblapunkon a munkatársaink tollából származó műhelyírásoknak.

Mozgalmas volt tehát számunkra is az év, 2021-ben pedig még inkább fokozni kívánjuk a csapásszámot: elöljáróban most csak annyit, hogy jövő év első felében többrészes műhelybeszélgetéssel, folyóirat-blokkal, lapszám-bemutatóval készülünk Nektek! Addig is sikerekben és egészségben gazdag Boldog Új Évet Kívánunk minden követőnknek!