„Nevelés tesz szabaddá, nevelés tesz emberré!” Ney Ferenc (1814-1889) pedagógus, író Emlékezései

Műhelyszeminárium IV.

2021.04.15.
„Nevelés tesz szabaddá, nevelés tesz emberré!” Ney Ferenc (1814-1889) pedagógus, író Emlékezései

Alighogy véget ért Gyógyító hivatások professzionalizációja című sorozatunk, itt a következő szeminárium!

2021. április 23-án, 15.30-tól kerül megrendezésre „Nevelés tesz szabaddá, nevelés tesz emberré!” Ney Ferenc (1814-1889) pedagógus, író Emlékezései című szemináriumunk!

A beszélgetésen részt vesz az emlékirat gondozója, BUZINKAY Géza (történész, az MTA doktora), aki egyben kutatócsoportunk tagja, míg a felkért hozzászóló GYÁNI Gábor történész, akadémikus lesz. Ney Ferenc egyszerre volt író, forradalmár és pedagógus, visszaemlékezése pedig egyedülálló forrás a magyar pedagógustársadalom professzionalizációja szempontjából (is)!

"Ney Ferenc (1814-1889) pályafutása ritka példája a 19. században kiteljesített magyar self-made-man élettörténetnek – a polgári értelmiséginek, a tőlünk nyugatabbra Bildungsbürgertumba sorolt jelenségnek: a magyarországi rendi társadalom bizonytalan szintjéről indulva, majd elkötelezett hivatástudattal, kimeríthetetlen szellemi érdeklődéssel, tanulásvággyal és aktivitással, csakis szellemi vagyon gyűjtésével – még lakását is az általa igazgatott iskola nyújtotta ‒ élete végére eljutott oda, hogy működését, alkotásait előbb a Ferenc József rend lovagja kitüntetéssel, aztán a legmagasabb címmel, magyar nemesség adományozásával ismerte el a király." (Buzinkay Géza)

Az eseményre - a szokott módon - az MS Teams felületén lehet becsatlakozni, link ide kattintva elérhető!