Papp Viktor a Collegium Hungaricum Wien szervezésében tartott online előadást

2021.08.07.
Papp Viktor a Collegium Hungaricum Wien szervezésében tartott online előadást

Kutatócsoportunk doktorandusz tagja, Papp Viktor a Collegium Hungaricum Wien szervezésében tartott online előadást A "prókátornemzet". Kikből és miért lesz ügyvéd a 19. századi Magyarországon címmel július 20-án. Az előadás ide kattintva tekinthető meg!

Az előadás kedvcsinálójából idézünk:

Ki ne hallotta volna már azt a kifejezést, hogy a magyar nemzet jogásznemzet. Vagy hogy a prókátorok országa vagyunk. Ehhez kapcsolódóan a közbeszédben és a közgondolkodásban gyakran elterjedt kifejezések közé tartozik a „fogadatlan prókátor”, a fiskális, de sokaknak emlékei lehetnek a jurátus, a patvarista fogalmak történelemkönyvekben való szerepléséről is. A fogalmak és a hozzájuk társított szerepek színes tárháza természetesen nem csak a közbeszédben keltett, és talán kelt manapság is, zűrzavart, de a történettudomány sem tudott gyakran dűlőre jutni bizonyos kérdésekkel kapcsolatban.

Papp Viktor előadásában azzal foglalkozik, hogy néhány példa és folyamat ismertetésével segítse a tájékozódást, eloszlassa a fogalmak körül kialakult tévképzeteket, újabb megvilágítását adja az ügyvédség történetének. Mert lényegében erről, tehát az ügyvédek társadalomtörténetéről kíván szólni. Persze, mint ahogy az előadásból és a történeti tendenciák bemutatásából is kiderül majd, az ügyvédek történetét nem tárgyalhatjuk a jogászokétól külön.

Kik és miért mentek a hosszú 19. században ügyvédnek Magyarországon? Mi motiválta őket? Volt-e közös pont az érdeklődésükben, milyen víziókat alkottak az ügyvédi hivatással kapcsolatban? Tényleg tömegesen hagyták el a pályát egy jól fizető közhivatal reményében? No és egyáltalán: tekinthetjük-e az ügyvédséget hivatásnak, vagy valamiféle mesterség és foglalkozás szintjén állt még csak ekkoriban? Az előadás a szociológia tudományából kiinduló, manapság már széles körben elterjedt elméletet is ismertetni kívánja az ügyvédek kapcsán, jelesül a professzionalizációt, melynek summásan megfogalmazott legfőbb kérdése: mikor és miért lesz bizonyos foglalkozásokból hivatás?

(A képen Szűcs Sámuel miskolci ügyvéd családjával)